Newsletter

Kognitivna neuroznanost i leadership

Kognitivna neuroznanost je u ovom trenutku najbrže rastuća znanstvena disciplina. Tema neuroznanosti i istraživanje mozga je apsolutno “hot”, bilo da se radi o istraživanjima o najvećim potencijalima za budućnost, bilo da raste interes za njom u sektoru obrazovanja pa čak i u poslovnom sektoru. Sjedinjene Američke Države i Europska unija pokrenule su nove programe kako bi bolje razumjele mozak.

Znanstvenici otkrivaju svaki dan nove informacije o tome kako mozak radi a to ima velike posljedice i na poslovne lidere. Poslovni lideri razvijaju sebe, druge ljude i cijele organizacije na čijem su čelu, a o njihovom razvoju ovise današnja globalna gospodarstva. Kognitivna neuroznanost istražuje neuralnu osnovu kompleksnih funkcija kao što su: pažnja, pamćenje, emocije, jezik, pokret i naposlijetku svijest. Neuroznanost nas uči kako ljudi uče i kako se ponašanje može mijenjati. Kroz neuroznanost danas saznajemo kako lideri mogu iskoristiti svoje znanje,  kako na najbolji način voditi ljude i razviti učinkovite organizacije. Neuroznanost u poslovnom sektoru stvara nova  interdisciplinarna područja poslovanja s prefiksom neuro poput neuroekonomije, neuromarketinga, neuroleadershipa itd. Neuroleadership  kroz objektiv neuroznanosti istražuje centralne elemente vodstva, svijest o sebi, svijest o drugima, donošenje odluka, komunikacijske vještine i učenje.
Kada lideari razviju svijest o sebi i naprave pomak od zatvorenih prema otvorenim, od obrambenih prema znatiželjnim, od onih koji su uvijek u pravu prema onima koji žele učiti i od onih koji se bore za opstanak individualnog ega do onih koji grade sigurnost i povjerenje tada počinje transformacija i u organizacijama.

Blog