Newsletter

Funkcionalna medicina

Funkcionalna medicina je sistemski pristup zasnovan na biologiji koji se fokusira na identificiranje i rješavanje uzroka bolesti. Svaki simptom ili diferencijalna dijagnoza mogu biti jedni od mnogih koji doprinose bolesti pojedinca. Dijagnoza može biti rezultat više uzroka. Na primjer, depresiju mogu uzrokovati mnogi različiti čimbenici, uključujući i upalu. Isto tako, uzrok poput upale može dovesti do niza različitih dijagnoza, uključujući depresiju. Precizna manifestacija svakog uzroka ovisi o individualnim genima, okolišu i načinu života, a samo će tretmani koji se bave pravim uzrokom imati trajnu korist od suzbijanja simptoma.


Model funkcionalne medicine je individualiziran, na pacijenta usredotočen znanstveni pristup koji omogućuje pacijentima i liječnicima zajednički rad na rješavanju osnovnih uzroka bolesti i promicanju optimalnog zdravlja. Potrebno je detaljno razumijevanje genetskih, biokemijskih i životnih čimbenika svakog pacijenta i koristiti te podatke kako bi usmjeravali personalizirane planove liječenja koji dovode do poboljšanih ishoda pacijenta.

Baveći se uzrokom, a ne simptomima, liječnici funkcionalne medicine se orijentiraju na prepoznavanje složenosti bolesti. Oni mogu otkriti da jedno stanje ima mnogo različitih uzroka, a isto tako jedan uzrok može rezultirati u mnogo različitih stanja. Kao rezultat toga, liječenje funkcionalnom medicinom se usredotočuje na specifične manifestacije bolesti kod svake osobe.

 

 

Blog