Newsletter

Učimo dok spavamo? Da!

"Dom i Dizajn" Jutarnjeg lista objavljuje priloge o uređenju interijera, arhitekturi, namještaju, vrtu i uređenju vrta. Sve su to teme koje rado popratim i volim o njima čitati, međutim današnji se članak tematski uopće ne uklapa. Iako su, kroz naslov koji zvuči kao uvod u još jedno lako štivo, nepretenciozno predstavljeni mitovi o spavanju, ono što je u nastavku napisano je rezultat ozbiljnih aktualnih znanstvenih istraživanja. Osvrnut ću se na neke od spomenutih mitova:

"....MIT BROJ DVA
Mit: 48 posto anketiranih smatra da, tijekom spavanja, naš mozak napokon odmara.
Zašto je to pogrešno: Istina je da se naše tijelo odmara tijekom spavanja, ali mozak svejedno i dalje ostaje aktivan, puni se i nastavlja kontrolirati tjelesne funkcije....."
 

Pogrešno je misliti da se mozak isključuje i odmara tijekom sna, naprotiv mozak se revitalizira i puni tijekom sna, na engl. to nazivamo i 'cortical charging'. Osim što je spavanje ključno za imunosustav, endokrini sustav i pamćenje, mozak procesira sva znanja i informacije koje je dobio prethodno u budnom stanju. Radi se o reaktivaciji u snu što je rezultat plastičnosti mozga. Ako su fragmenti pamćenja reaktivirani tijekom sna onda postoji i njegova mogućnost konsolidacije. Proces pamćenja se nastavlja i u snu pa je učenje tijekom spavanja sve samo ne mit. Naime, eksperimenti su pokazali da se nakon stimulacije provedene u budnom stanju nastavlja učenje i u snu. Poznato je da budisti mogu tijekom sna poboljšati svoje sposobnosti. Upravo na toj činjenici temelji se efikasnost Tomatis® metode koja se nerijetko provodi tijekom spavanja. Zanimljiv članak o spavanju i učenju možete naći u časopisu ScientificAmerican, objavljenom u 2018.: "Sleep learning is real".

 
"...MIT BROJ ČETIRI
Mit: 48 posto anketiranih smatra da sanjamo samo tijekom vrlo dubokog sna.
Zašto je to pogrešno: Ovakvo vjerovanje je potpuno pogrešno. Naime, možemo sanjati u svim fazama spavanja. Međutim, snovi su najčešće najživopisniji upravo tijekom REM faze...."
 

Dugo se je smatralo da sanjamo isključivo tijekom REM faze koju prati brzo kretanje očiju i mišićna atonija. Sanjanje je proces koji traje cijelu noć i vrlo često se ono ne događa za vrijeme REM faze.

Polisomnografskim mjerenjima danas znamo da sanjamo i tijekom sporih valova. Tzv. SWS ili spori valovi su zaslužni za oporavak organizma a smanjuju se s godinama što je povezano i s kognitivnim propadanjem, kardiovaskularnim bolestima, sindromom izgaranja itd. Možemo predvidjeti dvije godine unaprijed sindrom izgaranja mjerenjem obrazaca spavanja. Primijećeno je da se SWS pojačavaju ako slušamo glazbu u spavanju. REM spavanje učvršćuje nove sinaptičke veze nakon učenja ali je i nivo kortizola za vrijeme REM spavanja najviši što pomaže konsolidaciji pamćenja.

 
"....MIT BROJ SEDAM
Mit: Čak 21 posto anketiranih smatra da se propušteni satovi sna mogu nadoknaditi dužim spavanjem preko vikenda.
Zašto je to pogrešno: Iako ovaj mit zapravo zvuči prilično logično, rezultati nedavno provedenog istraživanje objavljenog u časopisu Current Biology otkrili su je da pokušaj nadoknade 'izgubljenog' sna tijekom vikenda neće poništiti negativne efekte koje uzrokuje nedostatak sna tijekom tjedna. Umjesto toga, najbolje je 'ciljati' na dosljedan raspored spavanja svake večeri/noći u tjednu....."
 

Zapaženo je da prolongirana deprivacija sna vodi ka slomu imunog sustava, odnosno loše ili nedovoljno spavanje povećava našu susceptibilnost prema infekcijama, subfebrilnim upalama i autoimunim bolestima. Čak i nespavanje u jednoj noći bitno smanjuje funkcije imuno sustava. Najvažniji za imunitet i hormonalnu ravnotežu (povećanje hormona rasta), kako sam već spomenula, su spori valovi ili SWS.

Insomnije ili nesanice su često u vezi s tjeskobom i depresijom koje su najčešći mentalni poremećaji u EU. Svi koji pate od nesanice imaju nepravilne faze spavanja, odnosno mogu imati isti broj sati sna ali su im faze spavanja izmiješane i fragmentirane što im daje subjektivni osjećaj da uopće nisu spavali.

Zanimljivo zapažanje znanstvenih istraživanja je da kada sanjamo glazbu, naši su snovi pozitivni. Osim što je kultni film "Tko pjeva, zlo ne misli" bio urnebesno zabavan, u njegovom je naslovu sadržana važna lekcija za sve nas.