Newsletter

"Use it or lose it"

Načela neuroznanosti važna su za poslovanje jer postižemo razumijevanje o tome kako ih možemo primijeniti učinkovito.

Naš mozak nije tako učinkovit kao što mislimo. Područja izvršnog funkcioniranja su oni dijelovi mozga koji su odgovorni za planiranje, postignuće ciljeva, racionalno razmišljanje. Mozak ima najviše aktivnosti u energetski učinkovitom starijem području mozga, bazalnih ganglija, također poznatom kao područje navika.

Vjeruje se da 70% onoga što radimo je upravljano navikama, a to uključuje i kako ljudi rade svoj posao. To može biti učinkovit način rada, ali može uzrokovati i poteškoće kada je potrebno promijeniti nešto.  Mnoge HR strategije i politike potiču na promjenu odnosno protivne su tendenciji navika implicitno pretpostavljajući da naš mozak ima beskrajnu sposobnost.
I u tome su u pravu. Mozak je plastičan i ima sposobnost promijeniti i prilagoditi se. Moderna istraživanja su pokazala da mozak nastavlja stvarati nove neuronske putove i mijenja postojeće kako bismo se prilagodili novim iskustvima, učenju novih informacija i stvaranju novih  pamćenja. Auditivna kognitivna stimulacija proizvodi fizičke promjene u mozgu kao rezultat treninga odnosno fitnessa mozga.
 

Blog