Newsletter
povratak

12. europski kongres integrativne medicine u Barceloni od 13. do 15.09.2019.

Prošlo je nekoliko dana od mog povratka s 12. europskog kongresa integrativne medicine koji se održao u Barceloni. Sljedeći, 13. kongres planira se u Londonu u rujnu 2020. Budući da su mi se prvi dojmovi o predavanjima i sudionicima slegli, mogu podijeliti s vama svoj doživljaj. Iako mi je većina bila nepoznata susrela sam i neka već poznata lica s kongresa Instituta za istraživanja u homeopatiji (HRI) kao što su dr. Elio Rossi iz Italije i dr. Elizabeth Thompson iz UK.

Integrativna medicina je iznimno heterogeni pojam i zajednička legislativa u zemljama EU ne postoji a Svjetska zdravstvena organizacija je svojom Strategijom 2014-2023 propisala što se podrazumijeva pod tradicionalnom i alternativnom medicinom. U EU ima više od 300.000 terapeuta koji tretiraju komplementarim i alternativnim metodama a 60% njih - nisu liječnici. Planira se uspostava institucije koju će financirati Europska Unija a bavila bi se upravo komplementarnim i alternativnim metodama, njihovim umrežavanjem, istraživanjem i financiranjem – pod nazivom CAMbassy. Prilike koje se ukazuju KAM-u su rastući problem rezistencije antibiotika na infektivne bolesti, porast atopijskih bolesti koje nemaju zadovoljavajuću terapiju konvencionalnom medicinom i uporaba opioida kod bolova koji stvaraju ovisnost kod pacijenata. Izazov KAM-a je jači pokret pan-europskih skeptika u posljednjoj dekadi koji žele diskreditirati KAM metode. Ipak KAM se sve više integrira na medicinske fakultete diljem svijeta. To posljednje još nije zabilježeno u Hrvatskoj, Hrvatska ne prati svjetske ili EU trendove snažnog rasta KAM-a, na primjer u Njemačkoj.

Joga, meditacija i kiropraktika najviše rastu od 2012. do 2017. a žene čine 2/3 korisnika KAM metoda. Uopće ne čudi, zar ne?

KAM metode uključuju akupunkturu, homeopatiju, kiropratiku, aromaterapiju, herbalnu medicinu, biofeedback, hipnozu, terapijsku umjetnost, energetske terapije kao što su Reiki i Tui Na, energetsku masažu, terapiju glazbom, nutritivne terapije i jogu.

2014. KAM je koristilo 51% a 2017. 91% ljudi u svijetu.

Ipak, sve smo bolesniji kao čovječanstvo i sve je više zabilježeno oboljelih od karcinoma, auto-imunih bolesti, depresija i anksioznosti i drugih bolesti pa je važno živjeti zdravim načinima života, uz kvalitetnu hranu, uz dovoljno kretanja na otvorenom, uz dovoljno sna i odmora, bez stresa, uz socijalnu i emocionalnu povezanost.

Posebna pozornost je posvećena zdravoj mikrobioti odnosno zdravom načinu života bez toksina u hrani, vodi i zraku. Često se govori o ambijentalnoj medicini jer su bolesti povezane s lošim utjecajem iz okoliša danas vrlo česte a uvjetovane su kontaminacijom elektromagnetskog zračenja (WI-FI, mobiteli, antene), ugljičnim monoksidom, sumpor dioksidom, živom, sintetskim materijalima, lakovima, melaminom i ostalim.

Integrativna medicina je nužnost a ne opcija jer konvencionalna medicina u ovom trenutku ne pruža odgovore na sve izazove s kojim se suočava današnje društvo: trendovi galopirajućih brojki djece s autizmom, razne nepoznate bolesti, puno autoimunih oboljenja, porast depresije što tu bolest svrstava na 2. mjesto na tablici svih bolesti.

https://ecim2019-barcelona.sesmi.es/en/

https://www.ecimcongress.com/