Newsletter

(drugi) Mozak

Svako ljudsko biće ima tri razine: mentalnu, emocionalnu i fizičku razinu i među njima postoji potpuna interakcija a zajedno tvore ravnotežu ili ono što nazivamo zdravljem.

Prije nekoliko dana slušala sam stručnu osobu koja je javno izlagala o svojem iskustvu koje broji 11 autistične osobe kroz 25 godina. Ne želim reći da bi bilo važnije čuti iskustvo osobe koja je radila s 1000 autistične osobe kroz 3 godine ali je ovo potonje, statistički gledano, signifikantno u odnosu na iskustvo vrlo malog broja osoba. Najvažnije je problem autizma sagledati sa svih strana, naročito čuti i slušati roditelje i najbližu obitelj tih osoba jer nitko od njih ne zna više o poremećaju iz autističnog spektra (PAS), kako se manifestira, kada su se pojavili prvi problemi i što pogoršava a što poboljšava simptome. Svaki roditelj takvog djeteta zna više od stručnih osoba o PAS-u. Čak i od onih najstručnijih. Osim toga roditelji se danas dobro informiraju, prate objave i iskustva drugih putem interneta koje se događaju možda na drugoj strani zemaljske kugle, često u realnom vremenu.

S druge strane stručna javnost je svoje poglede na taj sindrom jako podredila svojoj stručnosti. Što to znači? Prijatelj i eminentni hrvatski znanstvenik, liječnik, u jednom neobaveznom razgovoru za vrijeme ručka mi je rekao da je medicina outsourcala određena područja pa se tako ne bavi više na primjer prehranom i važnosti prehrane u prevenciji određenih bolesti. Prehrana je općenito vrlo važna tema za sve ali kod PAS-a, prehrana je izuzetno važna. Današnja djeca opčenito jedu vrlo malo zdravih namirnica ili jedu samo neke određene, uglavnom današnja djeca jedu ono što nazivamo nezdravim namirnicama. Djeca s PAS-om pate od velikih problema asimilacije nutrijenata, odnosno njihova su crijeva kronično upaljena i puno nutrijenata kod njih stvara i puno različitih simptoma koji se mogu očitovati na emocionalnom i mentalnom planu: agresija, anksioznost, ljutnja ili tuga i dr., tako da intuitivno biraju hranu bez nutrijenata koja neće uskovitlati ionako osjetljiva crijeva...Ima li logoped stručnog znanja o tom segmentu PAS-a? Iako se smatra da je PAS prvenstveno problem jezika i komunikacije gdje su nam upravo kompetencije logopeda najvažnije, to naprosto nije točno. Ponekad vidim da su uključeni psihijatri i psihoanalitičari u tretman (upravo zbog anksioznosti, samoozlijeđivanja ili ozlijeđivanja drugih kod osoba s PAS-om) ali najčešće nisu adekvatno stručno potkovani da uspješno rješavaju problem PAS-a i prođu godine prije nego naprave mali pomak u terapiji.

Zašto je tako? Zato što takvi tretmani podržavaju nešto bolje funkcioniranje osobe ali i dalje u svom toksičnom stanju. Roditelji samoinicijativno, poučeni iskustvom drugih roditelja, uviđaju da su još neke stvari bitne i testiraju svoje dijete na intolerancije, teške metale, na candidu, na neke viruse, bakterije, parazite. Zapravo testiraju gastro-intestinalni (GI) trakt svoje djece koja gotovo redovito, otkrije se u tim testovima, imaju velike probleme na tom nivou. Što potvrđuje da je PAS, između ostalog i GI problem. Da li je GI uzrokovao komunikacijsko i jezično kašnjenje? Crijeva su naš drugi mozak i živo se biće ne može rascjepkati i tako rascjepkano uspješno tretirati. Biti dio cijelog je veće od zbroja svih dijelova.

Jedino holistički pristup PAS-u daje rezultate. Jedino razumijevanje da tretiramo jedno biće može značajno unaprijediti njegovo stanje a holistički načini koji su nam na raspolaganju su brojni! http://www.ihc.hr/potvrdjena-veza-izmedju-autizma-i-crijevne-flore-b33