Newsletter

Dvije Tomatis metode

U Zagrebu se, priča se, rade dvije različite Tomatis metode, jedna je "ispravna" a druga "neispravna". Korisnici tih metoda se obično priklanjaju jednoj a drugu kritiziraju opravdavajući tako svoj izbor uz objašnjenje da rade s onim terapeutom koji radi metodu po originalnoj ideji dr. Alfreda Tomatisa. Voljela bih o tome nešto reći iz perspektive Tomatis® konzultanta i terapeuta, a da me najbolje razumijete, koristit ću usporedbu s homeopatijom.

Idejni začetnik homeopatije je dr. Samuel Hanhnemann koji je homeopatiju utemeljio davnih dana, prije više od 2 stoljeća. Njegovom smrću homeopatija nije nestala, naprotiv razvijala se dalje, izašla iz granica Europe i zahvaljujući novim generacijama homeopata pokorila svijet.  Mnogi homeopati do današnjeg dana doprinijeli su njenom daljnjem razvitku istražujući i poboljšavajući samu metodu. Isto tako, sa smrću Alfreda Tomatisa, nije nestala niti njegova metoda, ali kroz njegove brojne učenike diljem svijeta se njegova metoda nadograđuje, mijenja i razvija. Ono što je radio dr. Tomatis više nitko ne radi. Nigdje na svijetu. Točka. Toliko o originalnoj ideji. Također, nitko ne prakticira homeopatiju onako kao što je to radio dr. Hahnemann.

Razlika između Hahnemanna i Tomatisa ipak postoji. Hahnemann nije zaštitio homeopatiju i brendirao je svojim imenom jer se to u njegovo doba nije radilo kao što se to danas čini, već se homeopatija razvijala kroz različite, više ili manje uspješne protokole, pa ćete čuti uglavnom za klasičnu i kliničku homeopatiju i brojne različite protokole. Svi su oni krenuli od originalnih Hahnemannovih ideja i utkali u njih svoje vlastite ideje i iskustvo. Neki su se u međuvremenu jako udaljili od originalnih Hahnemannovih principa i razvijaju svoje posebne protokole.

U slučaju Tomatis® metode, ime Tomatis® je zaštićeno a edukaciju za Tomatis® metodu provode psiholozi koji su radili s njim u njegovom centru u Parizu.

Dr. Tomatis je kao i dr. Hahnemann imao brojne učenike i sljedbenike, a neki su od njih prilagodili i promijenili osnovne principe funkcioniranja same metode, npr. Guy Berard je ustanovio svoju metodu pod nazivom AIT. AIT je jako popularan u Americi, daleko više nego bilo koji protokol koji se naslanja na rad dr. Tomatisa. Danas je najpoznatiji među učenicima dr. Tomatisa zasigurno Paul Madaule i njegov Listening Center u Torontu u Kanadi. Zahvaljujući njemu, Tomatis metoda naprosto cvijeta u svijetu i izaziva veliki interes među brojnim neuroznanstvencima koji pišu i knjige o njoj: na prvom mjestu ovdje mislim na Normana Doidgea i njegovu knjigu The Brain’s Way of Healing.

Stephen Porges, poznati neuroznanstvenik i psihijatar, profesor na sveučilištu u Americi, s druge je strane, na temelju spoznaja dr. Alfreda Tomatisa ustanovio  Listening project protocol (LPP). Sličnih primjera je jako puno i zato ih neću sve nabrajati.

Ono što želim naglasiti ovdje je, da su u Zagrebu, zasad, prisutna dva pristupa koja se temelje na učenjima dr. Alfreda Tomatisa, jedan od njih je Tomatis®, zaštićenog imena. Niti jedan od ta dva različita pristupa nije identičan pristupu dr. Tomatisa. Protokoli jednog i drugog načina su drugačiji, s različitom tehnologijom i to ih čini dvjema vrlo udaljenim pričama s različitim imenima. Povezuje ih samo ime dr. Alfreda Tomatisa.