Newsletter

Hrana kao lijek

Jučer sam se u jednom poslovnom (kontroliranom i s propisanom udaljenošću) susretu dotakla i teme kruha od kiselog tijesta. Činjenica je da se i u Zagrebu otvaraju nove pekarnice koje nude (samo) takav kruh. Je li to postalo pomodarstvo u izradi kruha? Zasigurno je ali u svjetlu promjena koje su prisutne u prehrani ljudi. Sve su manje interesantni industrijski proizvodi a sve se više vraćamo tradicionalnoj pripremi hrane. Vrtlarenje, priprema vlastite, domaće hrane sve su to novi trendovi u našim životima. Vraćamo se prirodi ili onome kako su to radili naši stari. Naravno, nije to predaja od bake majci pa zatim isporučeno u naše ruke jer se taj način života izgubio i potrebno ga je bilo iskopati, istražiti ponovno. Takav je moj slučaj: moja je majka znala ispeći fini kruh ali je on i dalje bio napravljen s industrijskim kvascem, kiselila je zimnicu ali ne bez octa i vinobrana, pripremala je vlastite pekmeze ali s bijelim šećerom i s kupovnim pektinom.

Povratak prirodnim načinima pripreme hrane za mene je zapravo početak. 90-ih sam počela sama pripremati svoj kruh od kiselog tijesta kojeg sam kupovala kod tete Zlate, a tko god je jeo makrobiotiku tih godina, za nju je dobro znao. Isprva je prodavala svoje povrće i prerađevine u garaži na križanju Držićeve i Vukovarske a kasnije u dućanu u Vrbiku i moj je kruh bio poput njenog, tvrd, zbijen, kiseo ali jako fin i mogao je izdržati tjedan dana. To je bio jedini način pripreme kruha za koji sam znala i dugo sam mislila da je jedini mogući a bez industrijskog kvasca. My, oh my, pogriješila sam u svojoj prosudbi na veliko  zadovoljstvo svoje obitelji!!!! 

Danas me vide kao odličnu pekaricu i vlasnicu neke dobre pekarnice u gradu međutim ostajem to biti samo doma i savjetujem svima koji imaju vremena da sami pripremaju svoj kruh i svoju hranu.

Pripremam hranu s posebnom posvećenošću  i odanošću a pri tom poštujem svaki korak  jer svaka namirnica i izrada ima svoj poseban ritam. Pravljenje kruha uključuje sva naša čula i naravno, bez dobrog planiranja, ništa.

Zašto je kruh od kiselog tijesta puno bolji izbor od onog iz naše kvartovske pekarnice iz koje se širi primamljivi, dobro poznati miris tek ispečenog kruha?

Danas smo svjedoci da se probavni problemi multipliciraju kao i brojne autoimune bolesti. Zadnji podaci govore da nisu samo iritabilni kolon, celijakija, Crohnova bolest i druge bolesti povezane s probavom već i Alzheimerova i Parkinsonova bolest, autizam ali i mnoge druge kao što je sindrom izgaranja ili stres. Mnogi su napravili brojne restrikcije vezane uz konzumiranje određenih namirnica: voća, šećera, glutena, mliječnih proizvoda a lista ide i dalje. Novi životni stilovi uključujući i drugačije načine prehrane od onih uvriježenih koje smo usvojili od 70-ih godina prošlog stoljeća su neminovni. Prihvaćanje fermentirane hrane u svoju redovitiu dnevnu prehranu imat će veliki učinak na vaše zdravlje. Ponovno ćete moći uživati u nekim namirnicama koje su vam sada strogo zabranjenene a istovremeno ćete ojačati svoje obrambene mehanizme i svoje zdravlje.

https://www.youtube.com/watch?v=0PnR7HSTNF8&t=89s