Newsletter

Jeste li hipersenzitivna osoba?

U posljednje vrijeme, u praksi sve više susrećem preosjetljivu djecu ali i odrasle koji se osjećaju pretjerano osjetljivi. Postoji li preosjetljivost osjetila?

Postoje razni razlozi za pretjeranu stimulaciju: najočigledniji razlog je previše stimulacija koje nameću preveliki pritisak i vode ka poteškoćama u obradi senzornih informacija u središnjem živčanom sustavu.

U usporedbi s vremenom prije 20 godina, informacije se progresivno povećavaju, uspon računala i pametnog telefona znatno doprinosi tome.

Ne samo da dopuštamo svojoj djeci da se često koriste ekranima kod kuće već je i u školi također neizbježno korištenje računala.

Samo po sebi, ništa loše nema u svim tim korisnim alatima. No čini se da su prirodni načini stimulacije i njihovo pravilno izmjenjivanje s odmorom sve više potisnuti.

Danas, ljudski sustav mora obraditi puno više informacija u isto vrijeme a ostalo mu je malo vremena za dosadu u kojem ne radi ništa.

Pretjerana upotreba društvenih mreža, računala i pametnih telefona, dovela je do pomaka u komunikaciji:

  • Od slušnog prema vizualnom.
  • Od trodimenzionalnosti prema dvodimenzionalnosti.
  • Od slušanja do čitanja poruka.
  • Od emocija u glasu do upotrebe emotikona.
  • Od osobnog kontakta do skrivanja iza zaslona.

Ljudsko uho se razvijalo kroz stoljeća kako bismo mogli komunicirati kroz govor. Sada uši koristimo za slušalice koje reproduciraju glazbu. Kod mladih, nažalost, često preglasna glazba ugrožava zdravlje pužnice i sluh.

Rezultat je da cjelokupni sustav postaje neuravnotežen. Naš se mozak mora nositi s informacijama svih naših osjetila i onda nastaju problemi obrade senzorne stimulacije koji se manifestiraju kao poremećaj spavanja, stres, tjeskoba ili depresija.

Provedite svakodnevno vrijeme u prirodi, uronite ruke u zemlju, održavajte kontakte druženjem s dragim ljudima, izbjegavajte korištenje ekrana prije spavanja. I razmislite o Tomatisu®!