Newsletter

Jurica Popović i njegovo iskustvo s Tomatis® metodom

Glazbenici, pjevači, glumci, brojni slavni i poznati koristili su Tomatis® metodu. Drago mi je da je jedan od njih i naš Jurica Popović, izuzetan glazbenik a u posljednje vrijeme i pjevač. Jurica koristi Tomatis® metodu već nekoliko godina a brojni svjedoče njegovom napretku.

Prema Tomatis® testu slušanja kojeg koristim kako bih procijenila napredak osobe koja koristi Tomatis metodu kao i prema stručnom mišljenju i potvrdi Juričinog prijatelja i učitelja pjevanja Bojana Pogrmilovića, postoji značajna razlika u odnosu na ranije stanje. Jurica je, paralelno uz cikluse terapije slušanjem, radio i na vokalnoj ekspresiji – putem uređaja Forbrain® koji se također koristi u Tomatis® metodi a taj je uređaj nedavno dobio i nagradu BETT u kategoriji rješenja za posebne edukacijske potrebe. Forbrain® su slušalice s mikrofonom kojima vlastitim filtriranim glasom stimuliramo mozak pa nam pomaže kod čitanja, pažnje i govora a i pomaže pjevačima da usavrše svoje vokalne sposobnosti.

Jurica navodi da je ključna rečenica za njega bila ono što je dr. Tomatis otkrio: “ Ono što ne čujemo, ne možemo ni proizvesti “odnosno da promjena u slušanju čovjeka, automatski mijenja glas, tijelo i um Jurica je sam uvidio vezu između unutarnjeg i vanjskog sluha koja je često u prekidu i zbog koje ljudi “nemaju sluha”. Tako nam odaje da je i sam sebi htio dokazati i potvrditi ono na što su već prije drugi ukazivali, a to je da svatko može pjevati i imati glazbeni sluh, samo da treba te veze s unutarnjim sluhom osposobiti i napraviti prohodnima.

“Forbrain je ključan da bolje čujemo sami sebe”, napominje Jurica, i “mnogi su moji prijatelji i kolege iznenađeni kada prvi puta čuju kako zapravo zvuče”, dodaje.

Jurica zaključuje: “Uz Tomatis® auditivnu stimulaciju, dobit ćemo puno ljepši i ugodniji glas, sigurnost u sebe, a svi oni koji se bave glazbom mogu poboljšavati svoj sluh i pjevanje.”