Newsletter

Ljekoviti Mozart

U 4,5 godine rada s Tomatis® metodom uspješno sam tretirala brojnu djecu s poteškoćama u ponašanju, u učenju, s poremećajem iz autističnog spektra, sa sindromom Down, cerebralnom paralizom, managere koji obnašaju odgovorne pozicije u svojim korporacijama, hrvatsku estradu ali i brojne druge a jedan od njih je i poznati glazbenik Jurica Popović, koji pati od oštećenja sluha i koji me je potražio nakon što se zainteresirao za otkrića dr. Tomatisa.

U njegovom slučaju je nakon 3 ciklusa terapije slušanjem krivulja slušanja bila bitno poboljšana odnosno rasponi frekvencija koje danas Jurica Popović ima puno su šire i prema Tomatis® testu slušanja kao i prema stručnom mišljenju i potvrdi njegovog prijatelja i učitelja pjevanja Bojana Pogrmilovića, koji je prepoznao razliku u odnosu na ranije stanje kao i učinkovitost ovog pristupa. Jurica je, paralelno uz cikluse terapije slušanjem, radio i na vokalnoj ekspresiji – putem uređaja Forbrain® koji se također koristi u Tomatis® metodi a taj je uređaj nedavno dobio i nagradu BETT u kategoriji rješenja za posebne edukacijske potrebe. Forbrain® su slušalice s mikrofonom kojima vlastitim filtriranim glasom stimuliramo mozak pa nam pomaže kod čitanja, pažnje i govora a i pomaže pjevačima da usavrše svoje vokalne sposobnosti.

Jurica navodi da je ključna rečenica za njega bila ono što je dr. Tomatis otkrio: “ Ono što ne čujemo, ne možemo ni proizvesti “odnosno da promjena u slušanju čovjeka, automatski mijenja glas, tijelo i um Jurica je sam uvidio vezu između unutarnjeg i vanjskog sluha koja je često u prekidu i zbog koje ljudi “nemaju sluha”. Tako nam odaje da je i sam sebi htio dokazati i potvrditi ono na što su već prije drugi ukazivali, a to je da svatko može pjevati i imati glazbeni sluh, samo da treba te veze s unutarnjim sluhom osposobiti i napraviti prohodnima.

“Forbrain je ključan da bolje čujemo sami sebe”, napominje Jurica, i “mnogi su moji prijatelji i kolege iznenađeni kada prvi puta čuju kako zapravo zvuče”, dodaje.

Jurica zaključuje: “Uz Tomatis® auditivnu stimulaciju, dobit ćemo puno ljepši i ugodniji glas, sigurnost u sebe, a svi oni koji se bave glazbom mogu poboljšavati svoj sluh i pjevanje.”

Cijeli članak možete pronaći u novoj Sensi, studeni 2016.