Newsletter

Magija je u glazbi a rezultat u čaši

Opće je poznato da glazba Mozarta i Gregorijanskih korala blagotvorno utječu na mozak i ljudsko zdravlje, međutim može li ta ista glazba promijeniti i poboljšati okus vina?

Dva vinara, jedan u Čileu a drugi u Italiji, u Toskani, uvjereni su u to. Sudbinska veza glazbe i vina je neraskidiva.
Glazbom Mozarta i Gregorijanskih korala poboljšali su kvalitetu svojih vina, baš kao što je i dr. Alfred Tomatis odabirom iste glazbe iscjeljivao mnogu djecu i odrasle.

Vinarija Montes u Čileu, od 2004., u podzemnoj polukružnoj dvorani ili bolje reći, u svojevrsnom amfiteatru, poredanim francuskim bačvama vina, reproducira glazbu Gregorijanskih korala dok vino zrije.
Psiholozi na sveučilištu Heriot Watt u Velikoj Britaniji dokazali su da se okus vina mijenja ovisno o glazbi koju slušamo, a Aurelio Montes, vlasnik vinarije, na tom je tragu zaključio da je glazba Gregorijanskih korala zaslužna za kvalitetu njegovih vina jer, kako kaže, "istraživanja dokazuju da meke vibracije glazbe utječu na bolje starenje vina nego tišina ili gruba glazba".

Carlo Cignozzi, bivši odvjetnik i veliki entuzijast, odlučio je 2000. godine posaditi vinograd nedaleko Montalcina u Toskani uz biodinamički uzgoj. Budući da je Cignozzi znao da glazba ima blagotvoran utjecaj na ljude, vjerovao je da isti utjecaj glazba ima i na biljke kroz vibracije zrakom i zemljom. Njegova loza i grožđe izloženi su 24 sata dnevno glazbi Mozarta a Cignozzi tvrdi da je njegova loza otpornija na nametnike te brže i bolje raste od drugih loza. Time je privukao pozornost dvaju sveučilišta, u Pisi i Firenci, koja zajedno sa Cignozijem istražuju pozitivni učinak zvučnih valova na biljke i parazite: od 2005. godine sa Sveučilištem u Firenci istražuje  fiziološke učinke glazbe i od nedavno sa Sveučilištem u Pisi entomološki utjecaj.

Projekt je privukao pažnju i Amara Gopala Bosea, utemeljitelja i predsjednika Bose korporacije koji je uložio znatna sredstva u Cignozzijev projekt.

Znanost ima priliku dati zadnju riječ, a nama preostaje da uživamo u vinu okupanom glazbom. Ako Vas put nanese u Toskanu, svakako navratite na čašicu Brunella di Montalcina.
U zdravlje!