Newsletter

Nedostatak koncentracije, poremećaj pažnje i nemir

Kada dijete ne sluša pozorno ili mu pažnja bježi a ono se vrpolji nemirno, često mu govorimo "Slušaj!" ili "Sjedi mirno!" Kakve veze ima slušanje s koncentracijom? Možemo li poboljšati koncentraciju ako utječemio na slušanje?

Danas su poremećaji pažnje uz nemir (ADHD i ADD) vrlo česti ili bolje rečeno, dijagnosticiraju se često. Ove dijagnoze se temelje na prikazanim ponašanjima, ali malo govore o stvarnim uzrocima. Sumnja se na neurološke abnormalnosti, ali one nikada nisu dokazane. Lijekovi se ponekad koriste kao dijagnostički alat. Na primjer, kada djeluje Ritalin postoji ADHD koji usporava aktivnost i povećava pozornost. Međutim, to se ne događa kod svih. Često slušamo kako studenti također koriste Ritalin za postizanje dobrih rezultata pri testiranju i ispitima. Kada se Ritalin prekine učinak također izostaje. Dugoročni učinci Ritalina nisu poznati jer još nisu istraženi.

U dugom popisu simptoma se nalazi ne-slušanje. Slušanje zahtijeva kontrolu nad tijelom i načinom na koji se nosimo s okolinom:

  • ne možemo dočekati svoj red i lako nas mogu omesti podražaji iz okoline. Mozak se ne može pravilno fokusirati kada mu je potrebna sva energija za kontrolu fizičkih funkcija. Ako smo također osjetljivi na buku, svjetlo ili najmanji podražaj iz okoline, velike su šanse da ne možemo izvršiti svoj zadatak. Pogotovo ako se osjećamo bombardirani s previše informacija.

Osobe s problemima koncentracije uglavnom imaju problema s filtriranjem informacija.

Obično prvo čujemo ušima, a zatim to obrađujemo u svom tijelu. Dakle, kada zvuk prolazi kroz uho, uho filtrira nevažne zvukove kao što je pozadinska buka i prigušuje glasne zvukove.

S djecom s problemima koncentracije (kao što je ADHD) vidimo (kroz test slušanja) da najprije slušaju tijelom, a zatim ušima. Zvuk ide izravno u mozak bez utišavanja ili filtriranja. Ona reagiraju i ometena su svakim novim podražajem.

To je slično situaciji u kojoj govorite i netko iza vas zatvori vrata glasnim praskom. Osjećate vibraciju koja prolazi kroz vaše tijelo. Kada vidite događaj, tj. osobu koja zatvara vrata, možete se pripremiti i prasak neće doći tako iznenada. Uz ADHD i ADD udarac dolazi odmah. Oni koji pate od poremećaja pažnje primjećuju podražaje koje mi ne primjećujemo i brzo pronalaze nove ideje. Često su iznadprosječne inteligencije i kreativnosti.

Tomatis® metodom treniramo da prvo prikupimo informacije ušima, a zatim ih obradimo u mozgu i tijelu. Tako se smanjuje impulzivnost i brz odgovor na buku. Osim Mozarta, koristimo i gregorijanske napjeve što omogućava izoštrenije fokusiranje uz više mira pa se posljedično slušanje poboljšava kao i društvene vještine i komunikacija.