Newsletter

Opsesija i kompulzivnost

Gdje je granica naših opsesija i kompulzivnosti? Možemo li biti kompulzivni bez dijagnoze opsesivno-kompulzivnog poremećaja? U homeopatiji pratimo simptome u samim počecima neravnoteže organizma a prije svake dijagnoze.

ARSENICUM ALBUM se pripravlja od arsena. Reći ćete - otrov!!! Ali su sve supstance i lijek i otrov u isto vrijeme, ovisi o količini. Sol također jer svi solimo hranu ali ako uzemo jednu jušnu žlicu soli, otrovat ćemo se i umrijeti. Tako se i trovanje arsenom događa u višestaničnim organizmima ako su količine veće nego što je potrebno. Zagađenje podzemnih voda arsenom, problem je koji utječe na milijune ljudi širom svijeta.
ARSENICUM ALBUM je homeopatski lijek za akutna trovanja hranom. Dala sam ga u nebrojenim prilikama svojim psima jer pojedu svašta a onda slijedi povraćanje i proljev. Uzimala sam ga i sama u akutnoj crijevnoj upali. Mogu reći da se radi o efikasnom načinu tretiranja crijevnih viroza: vrijeme potrebno da se oporavimo je puno kraće.
U kroničnim situacijama ćemo vidjeti njegovu pravu moć. ARSENICUM osobe su sumnjičave, nepovjerljive, kritički nastrojene prema svima, često vrlo hipohondrične i nemirne. Najgore im je vrijeme iza 1h u noći i tada ćete na ih hitnoj sresti u panici jer imaju "neizlječivu bolest" i liječnik koji negira tu bolest, neće biti onaj "pravi" za njih, oni traže liječnika koji će potvrditi njihove "mračne" prognoze. Netko će ih dopratiti u hitnu jer ne vole biti sami u slučaju da im se nešto dogodi. Vrlo su tjeskobni, imaju veliki strah od lopova i provjeravaju jesu li zaključali vrata, jesu li isključili peglu (ponekad se vraćaju s pola puta da to provjere, znam to iz iskustva s bliskim osobama). Strah ih je izgubiti kontrolu pa su vrlo pedantni i organizirani jer im to ulijeva sigurnost koju, u dubini, uopće nemaju, od tuda i veliki strah od bolesti i smrti. Posesivni na predmete, novac i ljude u blizini, poput žene ili muža. Uvijek očekuju da će dobiti uslugu zauzvrat i vrlo škrti. Pate od kompulzivnog skupljanja predmeta: ne žele ništa baciti (kutije, beskorisne stvari, materijal za popravak, komadiće papira). Traže ljude koji zadovoljavaju njihove potrebe i želje i ako utvrde što im je potrebno, slijede svoj cilj sa čvrstom odlučnošću: sa ciljem postizanja boljeg zdravlja, pristup prehrani će biti vrlo pedantan i izbacit će sve osim dopuštene hrane. Sigurnost i udobnost su im najvažniji pa će prvo paziti na sebe dok im je sve drugo manje važno. Zimogozni, bit će pokriveni do vrata, ali glava im mora biti otkrivena i izložena strujanju zraka.
Nekoliko je faza tog lijeka a najtužnija ali zato i najupečatljivija faza je faza umiranja ili transcendencije. ARSENICUM osobe se, kako sam već rekla, jako boje smrti. U fazi umiranja taj je strah jako pojačan, prati ih paranoja da ih se truje hranom, zaključava, ili onemogućava na bilo koji način. Osoba prije te faze svog života ne mora biti u slici tog lijeka, može biti potpuno drugačija, npr. radosna i bezbrižna. Međutim kako se transcendencija bliži, mogu pokazivati izrazite simptome sebičnosti ili škrtosti, strah od smrti i paranoju. Ako propišemo ARSENICUM osobi koja je u fazi umiranja, ona će ući u taj proces mirno i svjesno.
ARSENICUM je često korišten u znanstvenim istraživanjima u kojima trujemo biljke ili životinje arsenom a onda im dajemo ARSENICUM ALBUM da bismo im povratili zdravlje.
https://www.science.gov/topicpages/p/potentized+arsenicum+album.html