Newsletter

Pomoć djeci s poremećajima iz autističnog spektra

U Tomatis centru Zagreb, u prvom autoriziranom Tomatis® centru u Hrvatskoj, već 8. godinu pomažemo djeci s poremećajima iz autističnog spektra da poboljšaju svoje jezične sposobnosti, sposobnosti komunikacije i pažnje. Rezultati su uglavnom vrlo dobri, a odlični kod djece do 6. godine života.

Brojna su istraživanja usmjerena na spoznaju kako Tomatis metoda utječe  na komunikacijske vještine i govor kod djece s poremećajima u autističnom spektru jer je nedostatak komunikacijskih vještina glavna značajka autizma.

Neki znanstvenici pretpostavljaju da od oko 30-50% sve djece u autističnom spektru nikada ne razvije govor. Problem govora u djece s poremećajima iz autističnog spectra  je vrlo važan i stoga treba promijeniti perspektivu o potrebi za ranom intervencijom.

Korištenje Tomatis metode kod djece s autizmom od ranih godina može donijeti veliku promjenu u govoru. Ljudski mozak je neoplastičan i živčani krugovi su vrlo dinamični - mijenjaju se velikom brzinom kao odgovor na djelovanje i iskustvo. Nalazimo se u situacijama gdje smo nemoćni sa zastarjelim i neefikasnim mjerama i protokolima ispred ogromnog rasta broja djece s autizmom.

Tomatis® metoda nije nova intervencija, u praksi je više od 50 godina, ali se stalno razvija. Broj djece u autističnom spetru se povećava i predstavlja sve veći izazov za društvo, gotovo u svakoj zemlji svijeta. Neuroznanost nam daje nove dokaze da auditivna neurostimulacija, u ovom slučaju Tomatis® metoda, može značajno poboljšati cjelokupno stanje djece s autizmom, ako ga ne i potpuno riješiti.

Put koji vodi do promjene kod djeteta dug je proces i ponekad djeca trebaju nekoliko godina do svog cilja. Od trenutka smrti dr. Tomatis koji je preminuo 2001. , njegova je metoda prošla kroz nekoliko ciklusa inovacija potaknuta geografskim i tehnološkim razlikama.

Ukupni napredak u tehnologiji je utjecao da se mijenja i oprema Tomatis® metode tako da danas postoje mali, prijenosni uređaji za koje kreiramo programe koji dopuštaju da se Tomatis® terapija izvodi izvan Tomatis® centara, a dakako, na taj način je roditeljima lakše organizirati svakodnevni život jer nam je svaka minuta dragocjena dok su nam djeca opterećena brojnim intervencijama i obvezama.

Sve je više roditelja koji se raspituju o Tomatis®metodi:

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/kutak-za-strucnjake/13499/kako-tomatis-metoda-pomaze-djeci-s-teskocama-u-razvoju