Newsletter

Promjena stanja svijesti = Homeopatija

Nesvjesni svojih misli i emocija stvaramo svoje unutarnje konflikte iza kojih se stvaraju možda zločudne bolesti. Vjerujemo da su simptomi sama bolest. Zapravo se radi o signalima dublje i nevidljive smetnje i pokušaji su tijela da se izliječi.

Danas je moja prijateljica imala promociju svoga romana. U tom romanu pronalazimo likove s kojima se možemo poistovjetiti ili se pak na njih možemo naljutiti jer njihove postupke razumijemo ali ne odobravamo.  Autorica i njene sugovornice su pričale o arhetipovima u kojima se možemo svi pronaći a ja ću terminologiju arhetipova prevesti na sebi bliski jezik homeopatije: obrasci homeopatskih lijekova i obrasci ljudi su isto. Naime, svaki homeopatski lijek, bio on napravljen od minerala, biljke ili životinje ocrtava um, tijelo i dušu pojedinog čovjeka. Stvaramo patološki obrazac nekog lijeka tijekom života ali se možemo s njim i roditi (npr. predispozicije koje smo naslijedili od roditelja i predaka). Budući da se danas često spominjao arhetip žrtve, tipični primjer žrtve se ocrtava u homeopatskom lijeku Staphisagria (Staphisagria je inače biljka koja spada u rod kokotića, tj. delphiniuma). Mogla bih navesti simptome ovog lijeka prema Materiji medici (velikoj knjizi u kojoj su zapisani svi simptomi lijekova) ali bih radije, kao što je i autorica romana svoj lik, opisala stvarnu osobu u stanju Staphisagrije.

Martina nije nikad bila „dovoljno dobra“, ni roditeljima ni suprugu.  Zlostavljana, verbalno i fizički, razvila je mehanizam kontrole bijesa i ljutnje pa se nije suprotstavljala nasilnom ocu koji ju je tukao a nije se zauzela za sebe niti kada je to isto prolazila sa suprugom. Ljutnju je duboko zakopala u sebe. Javila mi se zbog karcinoma na jetri.

Staphisagria osobe imaju tendenciju razvoja raka i vrlo su osjetljive. Postavile su si nemogući zadatak: održati dostojanstvo unatoč premlaćivanju, vrijeđanju i ponižavanju. Istina je da će žene koje su ranije bile zlostavljane obično i nažalost stvoriti drugu vezu s još jednim zlostavljačem. Jer su podsvjesno ušle u taj patološki obrazac koji privlači zlostavljače. Svaki agresor ima svoju žrtvu. I oboje plešu isti ples.

S homeopatijom koja liječi čitave ljude ne prisiljavamo tijelo da se bori protiv karcinoma. Doza energetske informacije podsjeća tijelo na svim razinama na njegovo izvorno zdravlje i cjelovitost. Tijelo i um se tada prirodno uravnotežuju i karcinom i uloga žrtve se rasplinjuju (jedino tako možemo zaista izliječiti karcinom).  „Vicious circle“ se nastavlja sve dok ne osvijestimo svoju neriješenu traumu: jednom kad riješimo bijes i ljutnju otvaraju nam se vrata za istinsku ljubav i zdravlje.
Medicinski model liječenja koji može ukloniti simptome ne vodi do stvarnog ozdravljenja. Homeopatija ne odvaja um i tijelo i pretpostavlja da su tijelo i um dinamički međusobno povezani i da oboje izravno utječu jedno na drugo.