Newsletter

Što su homeopatski protokoli?

Kakva je razlika između klasične homeopatije i homeopatskih protokola kojima broj, iz dana u dan, raste. Neki novi homeopati provode neke nove načine iscijeljenja. Znate li o njima dovoljno?

Obično se protokoli koji se primjenjuju u homeopatiji nazivaju po imenu svojih tvoraca, kao npr. Banerji protokol, Ramakrishnan protokol itd. Oba navedena protokola se primjenjuju kod karcinoma i zajednički im je pristup "one size fits all", to jest isti lijekovi idu svim pacijentima s istom dijagnozom bez obzira na individualnu sliku simptoma. Takvi protokoli su u direktnoj suprotnosti s principima koje je postavio tvorac homeopatije dr. Samuel Hahnemann. Klasična homeopatija ne liječi bolest ili dijagnozu već djeluje na cjelovitost ljudskog organizma, i tijelo i duh, pa se prema obrascu slike simptoma i tijela i duha propisuje jedinstveni homeopatski lijek.
Obratili su mi se nedavno roditelji djeteta kojem je otkriven tumor na mozgu. Iz razgovora s roditeljma razabrala sam da već puno toga čine za svoje dijete i da se konzultiraju s nadležnim liječnicima i specijalistima. Savjetuju se i s mnogim alternativnim stručnjacima također. Što se homeopatije tiče, dijete je na Banerji protokolu i prima homeopatsku terapiju četiri homeopatskih lijekova zajedno, sve u isto vrijeme a lijekovi se ponavljaju kroz duži period vremena.
Kao klasičan homeopat koji slijedi Hahnemannovu doktrinu a ne principe "one size fits all", pojasnit ću zašto smatram takav pristup neodgovarajućim, čak i opasnim: osoba, bolesnik razvija određenu sliku simptoma na fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj razini. Njegova se bolest, bez obzira na dijagnozu, razvija po određenom obrascu nekog homeopatskog lijeka.
Kada prepoznam lijek, a da bih ga potvrdila, pitam za još neke određene simptome koji pripadaju tom lijeku i zanimljivo je vidjeti kod pacijenta njegovo iznenađenje i sumnju da sam vjerojatno vidovita, jer kako drugačije objasniti da znam nešto što mi nije prije toga rečeno.
To su tzv. ključni simptomi koji nam potvrđuju da smo na dobrom tragu. Tim lijekom pokrećemo procese izliječenja.
Polifarmacijom ili primjenom više lijekova odjednom izbrisat ćemo ključne simptome, slika će postati nejasna a pacijent će, iz homeopatskog kuta gledanja, biti neizlječiv jer neće više biti simptoma koji će ukazivati na određeni obrazac, odnosno jedinstveni homeopatski lijek. Takvim pristupom ćemo promijeniti izgled ili tijek originalne bolesti, a neki će novi simptomi zauzeti mjesto starih simptoma, dok će mnogi drugi simptomi pripadati samom homeopatskom lijeku (homeopatsko dokazivanje) a ne patološkim simptomima osobe.
Ljudsko biće ali i životinje i biljke proizvode varijacije obrazaca kada su izvan ravnoteže.
Značajno je napomenuti da se radi o patološkom obrascu, stanju koje je superponirano a ne o karakteru osobe i to je ono što nastojimo iscijeliti.
Obično mi pacijenti ili njihovi roditelji kažu da im sve navedeno nije bilo poznato i da nemaju dovoljno informacija da bi mogli odgovorno odlučiti što je bolje za njih ili njihove najmilije.
Sada to više ne možete reći smiley