Newsletter

Uloga zvuka u našim životima

Tijekom posljednje polovice dvadesetog stoljeća Alfred A.Tomatis, francuski otorinolaringolog definirao je uho kao primarni organ za fizički, emocionalni i neurološki razvoj. Ne samo da je uho i njegova složena sposobnost slanja informacija mozgu i tijelo primarno za slušno i zvučno opažanje, već uspostavlja zdravlje i ravnotežu. Također je primarno za razvoj vertikalnosti, prostornosti, lateralnosti i razvoj jezika.

Slušanje je puno više od primanja i obrade zvuka ušima. Zvuk ima vrlo širok spektar frekvencija s različitim učincima na ljude. 

Dr. Alfred Tomatis a i mnogi drugi stručnjaci slažu se da u spektru slušanja postoje tri zone:

Zona tijela: između 125 Hz i 1000 Hz

Zona jezika / komunikacije: između 1000 Hz i 3000 Hz

Zona kreativnosti: iznad 3000 Hz

  • Zona tijela odnosno nizak frekvencijski raspon, odgovara vestibularnom odgovoru na zvuk. Zvukovi niske frekvencije su posebno učinkoviti. Pomislite na diskoteku u kojoj doslovno osjećate bas u trbuhu. Time se pokrećete, ako je moguće, u ritmu bubnja ili basa. U pretpovijesno doba, niske frekvencije često su značile opasnost, poput grmljavine oluja, odbjeglih životinja ili potresa koji je značio bijeg. Tijelo se automatski pokreće kako bi preživjelo! Ova zona se također naziva zonom nesvjesnog. Ritam, brzina, slijed, planiranje i osjećaj za vrijeme / udaljenost su pod utjecajem ovog područja.
  • U zoni jezika / komunikacije, srednjih frekvencija je govorni jezik. Ljudski glas je uglavnom u ovom području. Kada pogledamo prag sluha, vidimo da ljudi u ovom području najbolje čuju. To također pokazuje koliko je važna komunikacija za ljude. Naročito su razumijevanje jezika, gramatika i pronalaženje riječi pod kontrolom ovog područja. Logično razmišljanje ima veze s dobrom jezičnom strukturom, kao I s analizom onoga što pak ima utjecaj na matematiku.
  • Zona kreativnosti je domena visokih frekvencija. Zvuk visokih frekvencija nas upozorava, I pažnja nam je usmjerena. Samo razmisliye kako razgovaramo s bebama. Kakav učinak ima udaranje žlice na čašu? Visoke frekvencije također daju energiju mozgu. Kako vam čini šetnja šumom s brojnim pticama ili na plaži sa šuškavim morem? Postajete mirni, ali dobivate i energiju. Povećava se naša sposobnost pamćenja i učenja. Kreativnost se povećava uz pažnju, sjećanje, energiju, vitalnost, intuiciju i duhovnost.