Newsletter

Utjecaj mikrobioma na ukupno zdravlje

U ovo, tehnološki najnaprednije vrijeme, pojava raznih autoimunih bolesti je češća nego ranije. Što je tome uzrok i kako si možemo pomoći?Udaljavanje od tradicionalnih i prirodnih načina života, što uključuje i ritam spavanja i način hranjena, doveo je posljedično do mnogih neravnoteža unutar i izvan čovjeka (to jest cijelog našeg okoliša). Povratak na originalne postavke je nemoguć, svoj smo dom (mislim ovdje na cijeli planet) zagadili i nepovratno promijenili međutim to ne znači da nužno i dalje moramo kliziti prema dnu i da nam nema povratka. Globalnim akcijama protiv zagađenja možemo doprinijeti i svojim svjesnim ponašanjem koji će nastojati očuvati naš opstanak i život na ovoj planeti.

Iako smo već mnogo puta čuli za važnost crijevnog mikrobioma na ukupno zdravlje, nismo dovoljno svjesni koliko on ima važnost i na optimalno funkcioniranje uma i pamćenja. Uravnotežen i zdrav mikrobiom bitan je za optimalnu imunološku funkciju i otpornost, a crijevna mikrobna zajednica, kao i njihovi metaboliti, utječu na naš zdravstveni sustav. Kroz raznoliku biljnu prehranu vlaknima i prebiotičkom hranom možemo osigurati obilje ne samo korisnih bakterija, već i onih nusproizvoda fermentacije ili postbiotika koji pokazuju nutritivne, metaboličke i imunološke prednosti.
Kod mnogih kroničnih stanje disfunkcije počinje u crijevima. Istraživanja sugeriraju da kada je narušen normalni integritet gastrointestinalnog trakta, to može rezultirati ozbiljnim tegobama i u drugim dijelovima organizma,  čak i u odsustvu izraženih simptoma gastrointestinalnog trakta.
Pripremajmo sami i fermentirajmo svoju hranu! Jesen je uostalom i vrijeme kada tradicionalno pripremamo zimnicu za dane kada svježeg sezonskog voća i povrća nema u izobilju.
Tako ćemo doprinijeti svojem zdravlju.

 

Poveznica na članak koji je istražio vezu između konzumacije fermentiranog povrća i nivoa smrtnosti od COVID-a
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.06.20147025v1