Newsletter

Zašto je opasno flaširati svoje emocije?

Dok sam jutros razmišljala o svom novom blogu i počela pisati prve retke svog teksta, javila mi se žena koja usprkos tome što jako brine o svojoj prehrani, koja je uravnotežena, pomno izabrana i ekološki uzgojena, ima sijaset ozbiljnih hormonalnih problema.

Zdrava i uravnotežena prehrana je osnovni preduvjet za zdravlje kada pričamo o preventivi ali nije dovoljna kada već imamo simptome neravnoteže i bolesti. O tlu na kojem naša hrana raste koje je jako osiromašeno i tretirano raznim insekticidima, pesticidima i umjetnim gnojivima, pisat ću u nekom od sljedećih blogova, jer to je tema koja zaslužuje da se o njoj piše zasebno.
U ovom blogu Vam želim prenijeti važnost naših misli i emocija na zdravlje. Naše se tijelo mijenja fizički, funkcionalno i kemijski kako prolazi kroz različite životne situacije i stres. Emocionalne traume i šok trenutno mijenjaju naše tijelo: funkcije i aktivnosti naših organa, tkiva i stanica  su kemijski procesi koji odražavaju naše stanje uma.
Ima tome dosta godina, prisustvovala sam jednom ženskom networkingu na kojem se pričalo koliko je važno imati pozitivan stav i širiti ljubav. Bilo je mnogo sugovornica i većina njih je govorila o svojim pripremama i protokolima prije nego što izadu iz svog stana i koliko puta izgovore određene pozitivne misli.
Doista je važno biti pozitivna i širiti ljubav ali ne i lažnom pozitivom prekrivati i potiskivati emocije kao što su ljutnja, srdžba, bijes ili tuga. Nametnuta pozitiva može duboko potisnuti unutarnje konflikte i prenijeti ih na podsvjesnu razinu.  Želimo i trebamo osvijestiti svoje negativne emocije kako bi ih se riješili i maknuli ograničenja koja smo stvorili.
Ovdje Vas ne želim podučiti kako otpustiti emocije vježbom i mentalnim tehnikama. Ovdje Vam želim reći da je više nego ok pokazati svoje manje lijepe emocije jer su one važni znakovi neravnoteže. Njihova supresija ili kompenzacija može učiniti osobu teško bolesnom. 
Npr. osoba koja se lako uznemiri i uzbudi a to jako rijetko pokaže. Ne govori o svojem nagomilanom i potisnutom bijesu ali zato ima iritabilni, razdražljiv mjehur sa čestim nagonom za mokrenjem koji traje nekoliko dana nakon potisnute ljutnje ili nakon primljenih uvreda. Tiha patnja te osobe neće donijeti ravnotežu a time što će osoba ponavljati pozitivne misli, problem može biti samo dublji.
Drugu osobu, koja već dugo meditira i odvojena je od svojih emocija, teško nešto može "pomaknuti" ili uzbuditi. U isto vrijeme je vidljiva stagnacija u njenom tijelu – u venskoj cirkulaciji i u maternici, što se ogleda nestankom seksualne želje.
Kada nestane bol, kada se upala smiri ili kad patolgija više nije vidljiva, tvrdi se da je osoba ozdravila. Dugotrajni poremećaji u suptilnijim dijelovima ljudskog organizma, poput imunološkog ili hormonalnog sustava, mentalni ili emocionalni nivoi se ne uzimaju u obzir.
Kao rezultat primarnog potiskivanja emocije, pojavljuju se fizičke i mentalne senzacije koje su dio izražavanja patnje i blisko su povezani s emocijom iz koje su proizašli.
Emocije kontroliraju funkcije našeg tijela a posebno razočarenje i tuga slabe naš imuni sustav i siju sjeme kroničnim bolestima.


Samo ako poštujemo neraskidivu vezu tijela i uma moći ćemo povratiti izgubljenu vitalnost i pomladiti organizam.