Newsletter

Kako je zlato dokazalo homeopatiju

Otkad prakticiram homeopatiju, već 21 godinu, slušam od mnogih svojih poznanika ali i korisnika kako zapravo u homeopatiji nema ništa i kako se radi o placebo efektu, čak i od onih koji rado dolaze na homeopatske konzultacije. Jer, kako tvrde, ne smeta im što se radi o placebo efektu jer je i to bolje i prihvatljivije od boli i bolesti.

Ako upišete u Wikipediju homeopathy, pronaći ćete između ostalog: Homeopathy is a pseudoscience– a belief that is incorrectly presented as scientific. Homeopathic preparations are not effective for treating any condition, large-scale studies have found homeopathy to be no more effective than a placebo, indicating that any positive effects that follow treatment are only due to the placebo effect, normal recovery from illness, or regression towards mean.

Međutim radi li se zaista samo o placebo efektu kako tvrde mnogi?

Očigledno je da je Dr. Hahnemann, utemeljitelj homeopatije, bio daleko ispred svog vremena kao i mnogi drugi veliki ljudi poput Nikole Tesle i sličnih.  U tolikoj je mjeri revolucionirao znanost da je njegovo otkriće potentizacije (proces razrijeđivanja i sukusije) homeopatskih lijekova dovelo u pitanje temeljne sustave vjerovanja osnovnih znanosti.

U znanosti također uvijek treba imati na umu da u određenom vremenskom razdoblju neke stvari ne možemo dokazati pokusima i istraživanjima zbog tehničkih ograničenja. Iako smo svjesni njihovog efekta pa i kliničke učinkovitosti homeopatije koja je neupitna.

Tehnička ograničenja u određenim vremenskim razdobljima rezultirala su stalnim neodobravanjem homeopatskog sustava od strane znanstvenika te je homeopatija optužena nebrojeni broj puta kao placebo terapija.

Najnovija i revolucionarna otkrića u nanoznanosti otkrila su prisustvo čestica aurum metalicuma (zlato) u razrijeđenju od 6C do CM, znači daleko iznad Avogadrovog broja  kao i prisustvo čestica ugljika i kisika u homeopatskom lijeku carbo vegetabilis u potenciji od 6C do CM.

U analizi uzoraka upotrijebljeni su HRTEM (elektronski mikroskop za prijenos visoke razlučivosti), FESEM (Field Scanning Electron Microscope) i EDS (Energy Dispersive Spectroscopy). Ogromne čestice su identificirane u svim potencijama Carbo vegetabilisa, u nanometarskoj skali sastavljenoj od ugljika i kisika.

Zaključak ove break-through studije je da je prisutnost čestica u svim potencijama razlog uspješnosti i liječenja bolesti.

Ovo otkriće u svim potencijama lijekova važan je dokaz koji potkrepljuje individualizirani odabir lijekova i homeopatiju kao "individualiziranu nanomedicinu" s 200 godina kliničkog iskustva.

https://www.researchgate.net/publication/315509860_Homeopathy_material_science_and_individualized_nanomedicine_-_Nanoparticle_characterization_of_aurum_metallicum_C6-CM_and_carbo_vegetabilis_C6-CM