Newsletter

Korijeni autoimunih bolesti (1.dio)

Autoimuni odgovor na središnji živčani sustav, čini se, ima veliku ulogu u patogenezi autizma.

Autoimune bolesti i alergije su u porastu kao i autizam. O fenomenu zvan autizam još uvijek ne znamo dovoljno ali znamo da pogađa mnogo djece koju poznajemo ili susrećemo na ulici. Moj svakodnevni rad s upravo takvom djecom doveo je do potrebe da dublje proučim tu problematiku što je rezultiralo da i magistriram upravo na temi autizma.

Pojednostavljeno gledanje na autizam kao na isključivo poremećaj ponašanja, rezultiralo je neadekvatnom terapijom i pomoći koje ovo društvo nudi, pogotovo hrvatsko društvo, gdje su za zdravstvo izdvajanja premala i nedostatna a obećana izgradnja referentnih centara za autizam - utopija.

Autizam, multipla skleroza, fibromijalgija (vjerojatno ste pročitali u medijima da je i Lady Gaga oboljela od nje), lupus, amiotrofična lateralna skleroza (od koje boluje Stephen Hawking) itd. su autoimune bolesti i posljedica upalnih procesa u mozgu i zanimljivo da ćete otkriti, oboljeli od auto-imunih bolesti pate od brojnih alergija i intolerancija na hranu, odnosno loše asimiliraju hranjive tvari koje unose u sebe što je pak posljedica kroničnih upala u crijevima i intoksiciranosti organizma.

Kako se nositi sa svim tim i kako ponovno uspostaviti balans u tijelu, pratite u mom sljedećem blogu.