Newsletter

Individualizirana medicina - budući model medicinske skrbi

Vjerojatno ste čuli za pojmove funkcionalna medicina ili integrativna medicina? Svjetski poznati Deepak Chopra, Mark Hyman i Dean Ornish vjeruju da je funkcionalna i integrativna medicina budućnost medicine. O čemu se zapravo radi?

Liječnici se više ne koncentriraju samo na liječenje bolesti, barem je takav slučaj izvan Hrvatske. Hrvatska je, nažalost, u tom smislu, još uvijek mnogo godina iza svjetskih trendova.

Novi koncept i pristup liječenju bolesnika postao je holistički.

Što uključuje integrativna zdravstvena skrb?

Integrativna zdravstvena skrb je holistička medicinska disciplina koja uzima u obzir životne navike pacijenta. Praktičar takve medicine radi na liječenju cijele osobe, nije samo fokusiran na bolest, odnosno dijagnozu. Um, tijelo i duša pacijenta se uzimaju u obzir radi promicanja iscjeljenja i dobrobiti.

Integrativna medicina koristi kombinaciju suvremenih zdravstvenih praksi za dijagnozu i liječenje pacijenta. Tretmani mogu uključivati ​​modalitete kao što su akupunktura, yoga ili masaža. Ova medicinska praksa također se usredotočuje na prehrambene navike i tjelesne aktivnosti pacijenta kako bismo uklonili podržavajuće faktore koji se odnose npr. na pretilost.  Praktičari integrativne medicine vjeruju da su loši životni izbori glavni uzrok mnogih suvremenih kroničnih bolesti.

Vrlo je važno istaknuti da postoji personalizacija zdravstvene zaštite, budući da je svaki plan skrbi za pacijente različit i jedinstven. Odnos između pacijenta i praktičara postaje partnerski; svaki aspekt pacijentove medicinske povijesti pregledava se detaljno. Ovaj pristup tretira pojedinca, a ne bolest.

Individualizirana medicina je, bez sumnje, budući model medicinske skrbi.

Zanima vas personalizirana zdravstvena skrb? Obratite nam se s povjerenjem.

Zdravstvena skrb prolazi kroz drastične promjene u 21. stoljeću. Za samo pet godina ćemo se osvrnuti  i pitati se kako smo mogli tako primitivno prakticirati medicinu. Oni praktičari koji prihvaćaju paradigme funkcionalne ili integrativne medicine bit će na čelu zdravstvene zaštite u 21. stoljeću.