Newsletter

Homeopatija i emocionalne traume

Već su tisućama godina različite kulture i civilizacije znale za vezu između uma i tijela, odnosno da bolesti ne potječu samo od vanjskih čimbenika: virusa, bakterija, bacila, kemijskih otrova i koječega, već i od emocionalnih trauma.

A kako se mi nosimo s našim emocijama i emocionalnim traumama? Vrlo rano u svom životu naučimo potiskivati  ljutnju, tugu, strahove, hiperaktivnost, melankoliju, opsesije, promjene raspoloženja, depresije pa čak i seksualne potrebe.

A što ako takvo potiskivanje uzrokuje bolesti, kao što vidimo kod običnog potiskivanja vrućice ili kašlja? Ako su putevi eliminacije blokirani, patimo od sekundarnih posljedica.

Naravno, ovdje mislim na svakodnevno pražnjenje crijeva, izlučivanje urina, znoja, izbacivanje sluzi i puštanje suza koje obiluju toksinima koje moramo izbaciti, što obično i činimo.

Holistički pristupi zdravlju, a među njima i homeopatija, promatraju ne samo postojeću bolest već i događaje prije nastupa bolesti odnosno uzrok bolesti ili neravnoteže.

Psihosomatski aspekt osobe slika portret bolesti ili poremećaja. Zato u homeopatiji koristimo  materiu medicu koja je naš neophodan alat u radu i tada komadi ogromne slagalice počinju pristajati jedan drugome  i otkrivamo pravi homeopatski pripravak. Upravo stoga prva homeopatska konzultacija može trajati jedan do dva sata.  Nije samo bolest važna već i temperament osobe, ono što voli i ne voli jesti, snovi, navike, strahovi, posebnosti, trauma iz djetinjstva, apetit, kao i objektivne primjedbe kao što je govor tijela, stanje energije osobe.

Homeopat vrlo rano uviđa da će efekt homeopatskog lijeka koji pokriva samo fizičke simptome ubrzo nestati. Stotine ljudi mogu imati sinusitis, ali svaka osoba među njima treba biti individualno promatrana kao i njena povijest simptoma, što znači da će svaka trebati potpuno drugačiji lijek.

Ako duboko pogledamo u osobu, kao što čitamo knjigu, prevrćući stranicu za stranicom i otkrivate slojeve potiskivanja i mehanizme obmane i opstanka, tek tada ćemo pronaći pravi homeopatski lijek.

Osoba može zauvijek živjeti u negiranju i navići se na situaciju u kojoj neravnoteža prerasta u višeglavu neman koja ugrožava odnose i rađa nepovjerenje, ljubomoru, paniku, nasilje, sumnju, ljutnju, samoubojstvo. Zato homeopat promatra psihosomatske simptome u podlozi bolesti.

Kada homeopat uzima slučaj tada se ne radi samo o pukom postavljanju pitanja nego promatra, osjeća ono što pacijent osjeća, ulazi u njegovu kožu da bi razumio pacijenta i naposljetku pronašao odgovarajući homeopatski pripravak.

Preneseno s http://ordinacija.vecernji.hr/kolumna/homeopatija-i-emocionalne-traume/

Blog