Newsletter

Osnovna načela homeopatije

Homeopatija smatra da su svi simptomi bolesti izraz disharmonije u osobi i da treba liječiti osobu, a ne bolest. Bolest je poremećaj cijelog organizma. Zakon sličnosti utemeljio je dr. S. Hahnemann 1796. godine, a homeopatija je eksperimentalno i klinički provjerena već 200 godina. Lijekovi su pripremljeni od prirodnih tvari koje stimuliraju tijelo na samoizlječenje.

Homeopatija smatra da su svi simptomi bolesti izraz disharmonije u osobi i da treba liječiti osobu, a ne bolest. Bolest je poremećaj cijelog organizma.
Njen uzrok je na unutrašnjem nivou uma i tijela. Stoga homeopatija ne vjeruje da se mogu liječiti različiti dijelovi tijela, već cijela osobu. Ona uspostavlja ravnotežu duha, tijela i uma uzimajući u obzir cijelu osobu a ne njene dijelove. 
Medicina danas sve više dolazi do zaključka da liječenje simptoma i organa može samo privremeno pomoći i da treba stimulirati i pomoći vitalnoj energiji da bi se trajno dostigao viši nivo zdravlja.
Homeopatija ima jedinstven pristup u pripremi lijekova koji sadrže dinamičnu kurativnu energiju dobivenu od određene supstance. Postoji više od 2500 homeopatskih lijekova mineralnog, biljnog ili životinjskog porijekla. Homeopatski lijekovi su dinamični posrednici koji stimuliraju vitalnu energiju tijela na samoizlječenje.
Većina problema u djetinjstvu kao što je prehlada, kašalj, vrućica, povraćanje, proljev, upale grla, bronhitis, astma, bolno nicanje zubi itd., mogu se efikasno tretirati homeopatijom bez štetnih nuspojava. Homeopatija za razliku od, na primjer, antibiotika ne snižava prirodni imunitet, ne uzrokuje alergije niti šteti ako se uzima kroz duži period. Osim toga djelotvorna je i u čestim poremećajima ponašanja kao što su tvrdoglavost, strahovi, mokrenje u snu itd.
Značajne postavke homeopatije su:
1.    Ne postoje bolesti, već samo bolesne osobe.
2.    Odgovarajući lijek mora pokriti sve simptome osobe a ne samo simptome bolesti.
3.    Količina lijeka potrebnog za iscjeljenje je beskrajno mala, pod uvjetom da je pravi lijek pronađen.
4.    Simptomi bolesti za vrijeme tretmana nestaju po redu suprotnom  kronološkom nastanku simptoma.
Na primjer tjelesna temperatura raste da bi suzbila uzročnika bolesti, bakteriju, virus itd., i tada organizam treba potporu u smislu terapije, a ne potiskivanja vrućice. Homeopatija smatra da je pravi razlog bolesti nije infekcija, već slabost obrambenog mehanizma i njegova nemogućnost da se suprotstavi invaziji mikroba i neutralizira je. Osnaživanjem obrambenog mehanizma, bez ubijanja mikroba, homeopatija može vratiti zdravlje oboljelom, ulazeći dublje u uzrok neravnoteže organizma.
 

Preneseno s  http://ordinacija.vecernji.hr/kolumna/homeopatija/

Blog